2009. december 4., péntek

Mikulás a Csacsi réten

Szeretettel várlak a nagy találkozásra
2009. december 5-én szombaton délután,
a Csacsi réten, a Normafa közelében!

Találkozás du. 3 órakor, a normafai Síháznál, a székelykapunál!

A csomagokat (kb. 400 Ft értékben)
a piros karszalagos segítőim - akik nem krampuszok,
hanem nagyfiúk, fiatal férfiak és nők
- gyűjtik össze a gyülekezés helyén, majd előre
hozzák nekem. Ezzel is kímélik, segítik az angyalokat,
akik engem szállítanak. Segítőimet a székelykapu alatt találod meg.

Szeretettel vár az erdőben: Miklós püspök

---

Az ünnep múltja számunkra:

Közel 30 évvel ezelőtt, néhány fiatal házaspár azon törte a fejét, hogyan ellensúlyozhatná a diktatúra "vörös télapóit" ill. a már akkor is megjelenő "kereskedelmi télapókat"?

Tudták - tudtuk, hogy az élményt csak nagyobb élménnyel lehet hatástalanítani s akkor találtuk ki az ún. "erdei Mikulást". Hitünk és történeti ismereteink adottak voltak, ismertük Myra város Miklós nevű püspökét és az ő legendáit… de mi lenne, ha nem csak mesélnénk róla hihető és kevésbé hihető történeteket, mi lenne, ha a gyermekeink személyesen is találkozhatnának vele…a legendával és a valósággal… a "mesebeli figurával" és egy élő személlyel, egy szerető atyával? - tűnődtünk.

S akkor varrtam egy teljesen piros "püspöki ornátust": piros a püspöksüveg, piros az egybeszabott köntös, van mellkereszt is, egy ortodox ikon- reprodukcióból kialakítva, pásztorbotot is készítettünk egy templomi karácsonyfa egyenes törzséből - rajta a feszület igazi jeruzsálemi olajfából faragva… s felöltözhetett a személy, az atya (hét gyermekem édesapja) akinek a szakálla igazi, mellig érő - akkor még gesztenyebarna, ma szinte fehér. Krampuszok nem voltak s nincsenek, mert a mi Mikulásunk nem ijesztget és nem pedagógiai segéderő, hanem az Atya feltétel nélküli szeretetének követe.

Elkészült tehát a legendával szőtt valóság s megjelent a Normafa közelében, a Csacsi réten s hatalmas, piros zsákjával várakozni, sétálgatni kezdett… várta a gyerekeket és felnőtteket. Mondanom sem kell talán, hogy mindez a ’70-es években, eléggé meglepő volt sokak számára. Jó néhány kirándulónak, tájfutónak, gyermeknek gyökerezett földbe a lába s hitte azt, hogy látomása van… de azután, mikor a Mikulás kedves bíztatására megrángathatta az igazi szakállat és elvehette az igazi csomagot is, talán hinni kezdte, hogy nincs még minden veszve e hazában, mert vannak még csodák.

Mi, többiek pedig közben a Normafa síház előtt gyülekeztünk és a gyermekeknek szánt csomagokat nagy titokban fiatal segítőink hátizsákjaiba rejtettük, akik aztán árkon-bokron át, minket megelőzve érkeztek a Csacsi rétre…s néhány perc múlva mi is "kirándulni" indultunk, s kb. 10 perc múlva - lássatok csudát! - magával Miklós püspökkel találkoztunk az erdőben, aki beszélt hozzánk, akinek s akivel furulyázni, verselni, énekelni lehetett, s aki ajándékot hozott a gyermekeknek, hogy felkészítse őket a legnagyobb Ajándék fogadására, Karácsony ünnepére.

Azután a Mikulás egy-egy gyereket kézen fogva elvezetett bennünket a "Mikulás-házához"(egyik barátunk meseház-szerű nyaralójához Makkos - Máriára) s miután ott forró kakaóval és foszlós kaláccsal megerősödtünk, folytattuk a kirándulást Budakeszi felé.

Hagyomány lett ebből. S azóta decembernek első szombatján Normafa síház közelében, a Székely kapunál találkozunk és indulunk, hogy újra és újra részesei lehessünk a csodának. Azóta a gyermekeink felnőttek persze és saját gyermekeiket hozzák, unokáinkat visszük… sok - sok ismerősnek és barátnak lett azóta (polgári) találkozóhelyévé ez az alkalom. A kezdeti 50-60 résztvevő már 3-400-ra szaporodott. A kakaó forró teára egyszerűsödött, a kalács elfoszlott, de a lényeg megmaradt!

… és különben is: ittatok már gulyás-ágyúból mért forró teát az erdő közepén a Mikulással együtt? (Már nem férünk el a Mikulás-házban) … ha nem, próbáljátok ki!

HOZZÁTOK EL GYERMEKEITEKET ÉS/VAGY UNOKÁITOKAT!

FONTOS!
Mindenki hozzon gyerekenként egy-egy mikulás-csomagot (kb. 400 Ft értékben) és a Normafa síház közelében, a Székely kapu alatt a felnőttek a csomagokkal keressék meg piros karszalagos segítőinket (a szalagon egy nagy arany M betűvel), ők viszik előre azokat a Mikulásnak. Természetesen a csomagokat név nélkül kérjük, mert esetleges, hogy kinek, melyik csomag jut!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése